Labels

photo (19) cerita (8) paradigm (7) sekolah (6) birthday (5) dream (5) heart (5) teaching (5) video (5) TESL (4) amad (4) expressing thoughts (4) Trust (3) art (3) family (3) feeling (3) friendship (3) love (3) practicum (3) aku (2) alam ghaib (2) best (2) dugaan (2) friend (2) hantu (2) inggeris (2) islam (2) islamhood (2) knowledge (2) melaka (2) poem (2) Asam pedas (1) Momo (1) assignments (1) bung (1) bus (1) food (1) holiday (1) kan best (1) konvo (1) plan (1) senarai semak (1) serindit (1) spiders (1) terengganu (1)

Wednesday, December 24, 2008

kisah cuti...

"aku taknak keluar. bluewwrkk.. kau gila.kau bengong."

itulah antara jeritan adik aku yang terkena gangguan jin dan syaitan. sejak dia keluar dari hospital sabtu lepas (28 november), matanya boleh melihat yang tidak boleh dilihat atau dengan kata lain, the unseen.

The unseen ini memenuhi ruangan rumah kosong dihadapan rumah aku dan ruangan hutan di belakang rumah aku. perkataan seperti rupa-rupa yang menakutkan di atas tangga, beranda, depan rumah, di dalam akuarium, di tingkap adalah perkara biasa sepanjang 5 hari adik ku ini sakit teruk.

ahad.
lebih kurang 7 petang.
adik aku mula meracau. dikatanya ada orang tua berbibir biru datang gigit dirinya. kaki dan tangannya mula terhuyung hayang.. dia merasa seperti ditarik-tarik. kami adik beradik berusaha memegangnya. dia kata, dirinya mahu dibawa oleh 4 lembaga ke tempat lain. ke hutan. atau ke mana saja. gangguan tamat setelah berjaya menidurkan adik aku itu.

kami suspect gangguan bermula selepas menonton cerita Long Khong 2. dikatakan apa-apa yang berlaku dirumah, boleh triggers those things, termasuk muzik, cerita2 dan sebagainya kerana kita sedang mengundang dan menguatkan syaitan dan jin dan mewujudkan suasana tidak elok/tenang untuk malaikat berkuasa dalam melindungi.

isnin.
lebih kurang 3 petang.
aku dan adik aku 2 orang yang paling kecik keluar membuang sampah dari pintu belakang ke pagar depan. masuk je dalam rumah, adik aku tu mula mengatakan ada yang menarik-narik kakinya. dan kemudian, tangan dan kepala, dan kami adik beradik yang lain sibuk memegang dirinya yang sudah hilang kawalan anggota badan.

tidak tahan dengan gangguan itu, kami bertindak menelefon mak kami di tempat kerja. keadaan semakin kronik. kami bertindak ke masjid Telipot yang selalu di imarahkan. kata adikku, the unseen mengikutnya ke masjid tapi tidak dapat masuk ke perkarangan masjid dan duduk di bumbung rumah-rumah berdekatan.

****************************

nanti aku cerita lagii...
inilah punca tensi aku namun aku masih belajar tentang kehidupan...
cuti ni memang sibuk dengan banyak dugaan...
sbb tu previous post mcm org sewel!




Friday, December 19, 2008

i'm not DAT stupid (aku bukan budak kecik!)

why people dont see that i'm also sacrificing a lot?

He always sees me as trash. No way i could make him proud.
Yes. i know. He's in great stress. But everybody also feels like him. we're all encountering the same great challenge, just in different angle!
i dont know if it's just the anger, but having said that he hates me for what i've done, sacrificed, as if i wasnt appreciated at all. all he saw was my bad, bad and bad. may be it's time for me to run away. he never supported me in anything new i want to indulge myself with. he never agreed until someone else told him to or someone else had achieved the goal thru the road I wanted to take.

why? huh!
it's just him. the way him be. i know i should be proud of what he is but sometimes i felt that i couldnt, not that I deliberately dont.

wutever it is, although how sick he felt for me, i should never be down nor disrespect him.
Oh Allah, gimme great strengths to face this life. Grant all our wishes to be well in this world and Hereafter.

Plz, O Almighty God, Punish and Burn all the satans and Jins who troubled us. Let us be strong and Save us from them and ourselves.

p/s: i feel like screaaaaaammiiiiiiiingggg!!!

Tuesday, December 9, 2008

eidul adha di Kota Bharu...

8hb December 2008.
630 pagi. ahmad, adik bongsu aku, 6 tahun, bangun untuk ke toilet. aku tengok jam, alamak, dah lewat ni. Subuh! dah la hari raya! sekarang ni total members dalam rumah aku adalah 11 orang. isk. sempat ke nak bersiap.

8 pagi. semua bergegas ke masjid telipot untuk solat sunat hari raya aidiladha.
aku? masih menunggu yang lain bersiap. agak jarang boleh bersiap awal. hehe
815 pagi. sempat ke masjid dan bersolat di tingkat atas walau aku tengok sudah ramai yang bertindak memilih untuk solat di bawah khemah.

9 pagi.
tiba di rumah. dan breakfast. makan roti goreng, adik aku anis yang sediakan. yummy!
dan 1030pagi, tiba di rumah pak saudara aku, PokSuMey di Ketereh, Kota Bharu, Kelate.
makan lagi. haha. bihun, pulut pagi dan tapai. best!

kul 12tghari. my relatives yang lebih kurang 14 keluarga, berkumpul untuk upacara korban. kali ini, 2 ekor lembu. dan proses penyembelihan, pelapahan, pemasakan, pemakanan bermula. 3 petang, persiapan hidangan sedia. menu kali ini, Singgang Daging, Daging Goreng dan Sayur Goreng. dan semasa proses pelapahan, pembakaran daging tersebut juga diadakan.

sangat best! BBQ in process. dan selepas membahagi-bahagikan daging2 tersebut mengikut 7 bahagian masing-masing, Lembu 1 memberikan 5kg each bahagian dan Lembu 2 memberikan 6.5kg each.

sambil bincang2 dan bersedia untuk akad korban kerana Allah..

antara yang hadir...



abang aku usik ahmad..


buang kulit...


proses pelapahan...



sempat lagi posing adik2 aku ni..

kali ini, raya haji adalah best seperti yang sebelumnya. kita semua enjoy!! hehe sangat meriah dan menyeronokkan. i like! ngee sungguh meriahh..

p/s: aku update ni pun, xsempat nak bebel panjang, sebab hari ni nak gerak ke Pengkalan Kubor untuk shopping dan ke Tumpat untuk ke majlis Aqiqah anak sepupuku. huhu =)

Thursday, November 27, 2008

kerap kali...

kerap kali ku mengadap PC di rumah ini..
aku jadi kosong [bukan bulat macam donut tu, tapi kosong "empty"]

cerita 1

amad: kak, kak pakai la seksi sikit, baru ramai orang suka kat akak.
[amad, adik bongsu aku, tiba-tiba bersuara]
aku: apa? aish. siapa ajar ni? Dosa tahu tak?
amad: ala, bukan seksi sangat pun, pakai macam kat rumah.
aku: amboi, ni pengaruh TV ke apa ni? aish. ingat sikit dosa dan neraka.
[tegur aku kepada adik aku yang ber-idea nakal yang baru berumur 6 tahun]
amad: hehe. ye ye. toksey toksey. amad gurau jer.
aku: banyak la gurau!.
adehhh

cerita 2

sekarang ni adik aku, ili aisyah, is hospitalised due to stomach problems. x-ray showed her intestine was occupied by so much feaces because she cannot deficate properly which caused her to vomit off all her food right after she'd eaten them. Just now, i received a call from my other sister, amni, who accompanied ili at the hospital, telling ili has vomitted again after several hours of being healthy. yesterday, she'd been dripped of 4 bottles... anyhow, i wish her being well again.

cerita 3

sekarang ni aku sibuk dengan satu program kesihatan yang juga mampu untuk menjana pendapatan. aku masih merangkak dan masih mencari kekuatan untuk meneruskan business ini.

ianya sejenis networking business yang memerlukan aku untuk mencari business partners dalam menjanakan profit yang tinggi. kawan aku yang introduce USANA ni kat aku sudah mendapat income +- RM2000 seminggu. wah..

tapi bukan itu yang aku kejar. aku lebih suka akan menguwar uwarkan productnya yang betul-betul hebat yang mendapat pengiktirafan no.1 dunia.
siapa yang berminat, contact aku. ohya, system perniagaan ini di jamin halal oleh badan-badan agama Amerika dan pegawai di JAKIM sendiri ada yang menyertai program ini.

apapun, aku memang sibuk.

cerita 4

kepada rakan-rakan aku yang mendirikan rumahtangga dikala cuti sekolah ini, aku mohon sejuta kemaafan kerana ketidakbolehan aku menghadirkan diri kerana jarak yang jauh dan tidak mendapat permission dari parents, apatah lagi bajet untuk ke sana. maafkan aku.

cerita 5

itu saja setakat ini. update pantas kerna mahu bersiap ke hospital. aku mungkin terpaksa membatalkan appointment aku demi ke hospital. siapa tahu rezeki ku di mana. terserah kepada tuhan, Allah yang Maha Memberi Rezeki.

Thursday, November 13, 2008

Cinta ini membunuhku!



aku suka sangat lagu ni. Perasaan ni macam aku pernah rasa dulu. selepas aku putus (tak kapel pun sbb masa tu baru sesi nk upgrade relationship dari kawan kepada special sikit, ale2 jd lawan, whahaha!). in fact, aku tak pernah pun kapel. stakat teman tapi mesra je. tak nak ah kapel, aku tak percaya pada diri sendiri. keh keh keh

aku tak pernah rasa se-serius ini dengan sape2 pun. huhu.. masih mencari dan menunggu mR.right.

bukan aku mahu sangat pun to be in a serius relationship, tapi mak, ayah, adik2, sedara2, maksedara2, kawan2 mak .. adehh senang cite, sume org lah di sekeliling aku tanya bila nak bawak balik, buat kenduri and all. adehh

pernah sekali, adik aku yang laki (muda setahun dr aku) tanya:

"ca, bila nak bawak balik abe ngoh nye??"
"hah?, bile kite ada abe ngoh? sape?" [blurr, sbb dia tanya out of blue]
"alaa... abe ngoh laa"
"adehh.. sabar la.. bakpo? nok main bola skali ko?"
"hehe.. bukey, nok main badminton, nok smash atah dai(atas dahi)"

erk!
whahaha.. adehh laa.. sabar la ye sume, aku ni blaja pun belum habes.. ade satu sem je lagi.. blaja pun lama sungguh, 6 years, kuar SPM trus masuk course ni, nasib baik ada scholarship gov, senang hati sikit. apa tak nye, 6 tahun beb.. kawan aku yang amik medic da jd docter da pun. whuhuhuuh

okeh. berbalik pada topic cintan, aku dengar lagu ni, rasa rindu pulak pada kepedihan Cinta. sesungguhnya, ia adalah satu nikmat.huhu. ya lah. life is full of suprises; be it kebahagiaan or kepedihan. they're all nikmat of how well we handle it. i'm sure we'll learn a lot from those experiences.

ape pun.. layann... kalo nk karaoke, ni ade skali lirik! ^-^

D'Masiv
Cinta Ini Membunuhku


kau membuat ku berantakan
kau membuat ku tak karuan
kau membuat ku tak berdaya
kau menolakku acuhkan diriku

bagaimana caranya untuk
meruntuhkan kerasnya hatimu
ku sadari ku tak sempurna
ku tak seperti yang kau inginkan

reff:
kau hancurkan aku dengan sikapmu
tak sadarkah kau telah menyakitiku
lelah hati ini meyakinkanmu
cinta ini membunuhku

bagaimana caranya untuk
meruntuhkan kerasnya hatimu
ku sadari ku tak sempurna
ku tak seperti yang kau inginkan

repeat reff

p/s: update pantas sebelum mandi ni pagi yang sejuk ni.. wahhh best nye hujan gini! hehe

Wednesday, November 5, 2008

tiada tajuk

kerna tiada entry

whahaha..
saya nakkk sangat update my blog, tapi tidak ada tulisan/hujah yang mampu saya sampaikan pada dunia. huhu

ni mungkin penangan semalam dah last paper untuk sem 1 year 4 saya ini [malas yang teramat!]. uhh.. 1 more sem to go! dan insyaAllah, saya jadi cikgu praktikum sejurus menamatkan final exam next sem! huhu ^-^

da lama tak jadi cikgu. dulu, masa 2nd year, cuti panjang, saya bekerja sebagai cikgu sandaran-tak-berapa-terlatih di salah sebuah sekolah agama swasta di kampung saya. huhu.. kampung saya adalah sebuah kampung yang bandar.. i loikkkee!! ngeeee

ok, cerita pasal masa kat sekolah ni, saya rasa happy sangat mengajar.. tapi selalu masalah dengan admin. menciiii !! hurm, best kan kalo tak payah nak deal banyak dengan admin. adehh...

apa pun, ajar budak budak sekolah rendah sangatlah seronok [walaupun kadang2, tiba2 rasa tak seronok langsung! wOha!] ada satu masa tu, oleh kerana condition kelas tu yang crowded, saya tak sempat nak control kelas [dan saya masih baru!].. melihatkan ada beberapa orang murid saya yang keluar kelas sambil tergedik mahu main2 bersama rakan taulan, saya pun panggillah diorg masuk balik kelas.

"masuk, masuk saya kata!"
"ala teacher..."

dan ada 2 3 orang yang lincah, berlari2 hingga ke padang! saya dengan berani memarahi mereka dengan nada menyindir + warning benda yang hebat bakal berlaku jika tak paham arahan [nak buat macamana, ni cara mak saya tegur kitorg adik bradik..ngeee]

"haa.. pergilah keluar.. pergilah kalau berani!"

budak tu, dengan confidentnya berteriak ke dalam kelas,
"kawan kawan, cikgu suruh keluar main kat padanggggg! jOmmmm!"

sap!
zap!
"hahhhh??!!"

aku terus terkesima akibat mengeluaran beramai2 kawan2 mereka daripada kelas tu. maka, aku yang masa tu bertudung labuh [note: jadi teacher kat skolah rendah agama], terpaksalah berlari sambil cover line memanggil puak2 khianat itu untuk masuk balik dlm kelas!

fuhhh!! penat wei. kenapa la diorg tak kasi aku subject PJ je?? mane taknya, berkejaran di tengah padang di kala matahari tegak di benak kepala dengan kanak2 riang seperti mrk! terasa muda pulak [dan aku memang masih muda].. wOha!

haha. teringat balik itu semua, aku boleh gelak sorang2. tapi taklah sampai berdekah2 seperti selepas baca entry dan komen2 di blog Sifu Yoshz dan Mr.Jime! whohoho

apa pun, hari ni.. aku pikir nak kemas rumah sebab malam ni InsyaAllah balik kampung. Semalam gi beli tiket kat Melaka Sentral sebaik habis je my Last Paper this sem!! yey!

nota kaki: budak2 tu darjah 3, dan itu kelas sume laki! adehh.. pernah baju kurungku terkoyak sebab meja mereka diadakan paku yang tak jelas fungsinya! adehh..

nota tangan: aku tergerak nak tulis pasal cikgu yang tiada tajuk ni sebab kagum dengan cikgu Padelkopak!

huhu ^-^

Saturday, November 1, 2008

kenalilah akoo dan kamoo..



You will never do anything in this world without courage. It is the greatest quality of the mind next to honor.

Aristotle

Seeing what the saying says.. hurm.. for me, to get the courage to do something risky and extraordinary needs a lot of thinking and strategy. so that we'll not be falling apart. everything has to have back up plans. It's all about how much you understand your ability is.. and how much you want to push yourselves to the limit.

I love challenges as at the end of the day, I find myself learning something about me, how much am I able to do things, to handle thing [my self-efficacy] ...

As Albert Bandura puts it, "The most effective way of creating a strong sense of efficacy is through mastery experiences. Successes build a robust belief in one's personal efficacy. Failures undermine it, especially if failures occur before a sense of efficacy is firmly established."

And how much I can sustain and remain motivated to conduct things through self-regulation and self-control.. as Wikipedia.com puts it as "many processes individuals use to manage drives and emotions. Therefore, self regulation also embodies the concept of will power".

hurm..


Success is getting what you want. Happiness is wanting what you get.
Dale Carnegie

yeah. I want to feel that too. I remembered winning GOLD medal for Sparring and Pattern Routines during my Taekwondo years back in school and also when I served as Programme Manager handling Tesl Community Weekend comprising ALL TESLians from Universities around Malaysia, I'm ecstatic! I'm beyond happy although thru the times, mostly I had to endure the pain but in the end, it pays a LOT. i'm not talking about money here, but more to the satisfaction that I CAN DO IT! I'm thrilled even to think about it! :D


and this Winston Churchill continues to convince me that,

A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.
Winston Churchill

you have to be optimist in whatever you're doing. hurm.. sometimes, a little of pessimistic is necessary to keep the thinking going for the plan B, if in case. It's not like we're wanting and waiting for the failure but just to keep our conscious thinking regulates, and make us realise to be in state of realistic and NOT too much of idealistic.

and then, Picasso added,
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

erk! Hurm.. memang la. We need to think forward so that we did not stuck in a comfort zone for too long, because it may result to the scenarios of laying back, doing nothing, just like what some teachers do [from what i heard].. they are lacking in imagination, imagination to teach their students better, understanding students mischieves and realising their potentials.

An investment in knowledge always pays the best interest.
Benjamin Franklin

sebab cikgu or the knowledge transmitter never realise that what Franklin says is true and that's very unfortunate.. :(

not all teachers are like that and for STUDENTS who failed to perform their roles as a STUDENT, mureed who WANT to learn, also lacking in imagination, of HAVING DREAMS to become better, they dont even recognise their own potentials, how others could? hurm...

as this fella says,

We are born weak, we need strength; helpless, we need aid; foolish, we need reason. All that we lack at birth, all that we need when we come to man’s estate, is the gift of education

Jean-Jacques Rousseau

YES! Education! Because education gives human wisdom, paradigms to look upon. and thru education, human can realise their own potentials and work towards it. Sebenarnya, susah nak sedar yang kita punya harapan yang lebih baik nun in the future, because we're too scared of failure. It's better we stay put rather than try something new and these scenarios i see a LOT in Malays including me.. the very me. BUT, the drive to enjoy things differently come about through a societal layer called FRIENDS, PEER.. COMRADES, COLLEAGUES and other various names but carry one and only role, as HUMAN's COMPANY..

They brings out a different us in us. when we're with friends, we acted BOLDLY and sometimes STUPID or baka as japanese puts it, but we didnt afraid to fail because we know we have the support we need. we gain the courage and trust and keep ourselves regulated healthy enough as we are capable of REALISING our own POTENTIALS.

as this famous Muslim philospher puts it,

Manusia yang paling lemah ialah yang tidak sanggup mencari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya.
Imam Al-Ghazali

BETUL! manusia memerlukan various kinds of social layers so that they can accumulate their potentials from different angels. we have to make full use of our friends, [note: it's not like taking for granted] as human is developed best true mastery experiences. friends is different from family. we do NEED them both in order to develop better and move to another step, level of life, by trying something new.

but in order to become BETTER person, we need to appreciate them and play also a ROLE of a good and trusted friends for their benefits of becoming a better person too. GIVE and TAKE, that what friends are about. we have to be sincere and put trust as the MOTTO for the friendship. idealistic, aite?

hurm, reality is, terrrrrrrrrlalu ramai kawan makan kawan. kenapakah? that's what i said earlier, TRUST. To generate trust takes time, but it worth it! serious! we all, obviously hated betrayal, aite? as well as stab in the back etc.

Tuhan Maha Adil dan Maha Mengetahui. itu semua ujian and petunjuk dariNya to make us STRONGER to the challenges and hurdles ahead. percaya atau tidak, manusia memang akan belajar melalui kesilapan. tak kiralah the hard way ke soft and smoothe way or anything, yang penting, manusia mempunyai daya pemikiran kritis yang developed resistance "alah bisa tegal biasa" and pemikiran kreatif to come out with strategies to steer the wheel of life out of the tsunami..

as what this man says,

Develop success from failures. Discouragement and failure are two of the surest stepping stones to success.
Dale Carnegie


so, kawan2.. let's make a difference!
[or even differences maybe??]

we have our own potentials
jangan sia-siakan hidup

semoga kita di hisab di Padang Mahsyar kelak
sebagai Mukmin yang sejati
mukmin yang fully utilise what GOD has given you
your unique talents,
your true ability

make full use of it..
kerana ALLAH
dan
ketahuilah kawan2,
ALLAH gives that to you,
for/with reasons..
the most obvious one is
because He LOVEs you..
so, try to appreciate the Love He gave
by loving Him back..
by utilising it for the benefit of yourselves and others
try to look for His Love in Your Soul,
it's called The Light

So, make it Brighter, my friend!
^-^

Monday, October 27, 2008

Letter to the heart...

Dear Miss Nisa,

Sila Study.
Jangan Pikir Panjang~~
Just Study + Doa ...

Be Strong,
I know you can!

Dearest,
Mr.Nine

I HAVE TRUST IN YOU
so,
YOU MUST BELIEVE IN YOURSELF

******************************

hurm,
ok x untuk motivasi diri aku ni??
esok first paper..
hurm
i MUST Believe in MYSELF..
Ya ALLAH, gimme the strength and drive..
to steer my study + life wisely

Permudahkanlah untuk hambaMu ini
Ya ALLAH, Maha Besar lagi Maha Mengetahui
^-^
=-------------------------------------------=

p/s: Mr.Nine is a product of mind-made.. whaha

Saturday, October 25, 2008

masih mencari identity??

[exam mode]

aku masih mencari identiti. mencari sebab aku belajar. aku seakan2 lupa, pada motivasi yang pernah aku ada sebelum ini. ntah mengapa, diriku terasa tergapai2 di awangan..terlalu berkecamuk, terlalu berserabut..

aku perlu kepada ketenangan, ketenangan utk memberi aku masa untuk berfikir. isk. pabila mendapat ketenangan, aku terus tidur. ape daa.. hurm.. mungkin bukan ketenangan itu [suasana hening, diam and sunyi] yang aku perlukan. ketenangan hati. hati ini sentiasa hiba. ntah mengapa. sentiasa berusaha mencari tumpuan. tapi payah. kawan-kawan? masing-masing sibuk dengan masalah sendiri. ntah. mereka seolah menjauhkan diri [owh, jgnlah aku pikir negatifff]. tidak. mereka tidak mengelak, tapi tak nampak kegusaran jiwa aku melodak kembali. waduhh..

takpe. lupakan apa yang menyakitkan.

teruskan dengan usaha ku untuk memotivasikan diri. hurm. motivasi diri?? ade ke? hurm..
aku da lupa.. yang apa yang memotivate aku dulu ialah "semuanya kerana ALLAH dan untuk MakAyah aku"

as simple as that. tapi sekarang, rational aku menikam-nikam dari belakang bertalu talu.. menghalang my ketenangan untuk mengecapi keindahan MOTIVASI aku itu. kenapakah? hilang nilai murni dalam diri? atau terkesan dengan suasana yang agak sukar di bumi Melaka ini? apakah?

mudahnya aku goyah dengan kelemahan aku. mudahnya aku dipesongkan dr dunia ILMU. aku lupa, dulu aku amat suka pada ILMU Allah, dan sekarang? aku alpa nestapa. ntah kenapa. mungkinkah kerana aku DIAM? dulu aku hidup di kelilingi kawan-kawan pengubat duka, penghias tawa. tapi sekarang? aku hidup di dunia aku. dunia maya bergelar blogger. [tak pashal-pashal blogger dipersalahkan, da xde sgt ke subject yg nk di attack?]

erk! bukan itu maksud aku. aku maksudkan.. betapa lemahnya motivasi diri ini..
aku tidak nampak pengorbanan mak ayah untuk aku teruskan belajar bersungguh-sungguh. kenapakah?

aku pun mula mencari.. mengetik-ngetik mouse and keyboard. mencari mood. dan aku ketemuan. ku saksikan. ku berlinangan. ku menangis. aku tengok iklan petronas. untuk deepavali 2008 kat sini.

sedih. teringat mak ayah. Ya ALLAH, pinjamkanlah aku ilmu Mu, Ya Allah. berkatilah aku. aku mahu belajar. Maaaaaakkk Ayyaaahhhhh....

Wednesday, October 22, 2008

balikkkkk

petang. lepas kelas.dalam bilik.
i was busy with phone calls [to and from my mom], and
YM-ing in search for confirmation bias of my wishful thinking.

it's not like a true wishful thinking but rather, thinking of going back to KB on that very moment, thinking to take a bus that night, so that i can reach home by that morning.. aduhh.. for the weekend!

hehe. I want to spend my weekend at home..erk! can it be so? hurmm..
i looked around, i see all my housemates were asleep.. so surely i cannot asked them what they think the best for ME! haha. i always had this problem, i cannot decide for myself, not after gathering enough evident and information that satisfy both, my rational and emotional sides.

that day, emotional runs high but rationality tried to keep up and up!!

"ehh.. mane blh balik.. tak worth balik.. abis kan duit je.. da la tiket surcharge xturun2, lgpun balik wikend je wei. sampai pagi sabtu, ahad malam da nk gerak balik MLK"

hurm.. then a YM pop-up showed that my dear ex-rumate back in UIA online! waaahh.. yey! i can ask for her opinions then! [opinion ke?? i think its more to confirmation bias]
so she responded as the way i want her to..

"ko ni mcm tatau je kite. kalo da rs nk blk, blk je weii. xyah pk panjang"
"owh.. eh? kalo mcm tu, jap, aku g tgk tiket"

not long after that,

"Jun, akoo da dpt tiket, blk mlm ni. ko xblk ke??"
"akoo? takpe, akoo da OK lps ckp fon ngn my mum td"
"owh.ok. akoo siap dulu ye"

then, i called syazzy, hantarkan ke Melaka Central. from there, i took trans bus .. reach KB at 540am.

my mom and others from Matrix UIA Nilai Campus reached home at about 8am. huhu.. i managed to see those faces i left for about 2 weeks, rite on raya the 5th.. huhu

so much so, all my family members gathered at home, including my big bro, oni-chan, who lived in pasiag gudang leaving his wife at work. huhu ^-^ he went back home to help my sister, Anis, to move out from Matrix Campus after finishing 1 and 1/2 year there.

akoo suke..... all 10 of us got back together. altho for a short time :D
hurm.. the next day, we went to Hospital Jerteh. my mom was really... really concerned about his younger and only brother, who was diagnosed for cancer earlier this year. so i quickly finished my assignment and soon, after taking our breakfast, we all rush there.

seeing my uncle in that condition, make my heart sink into emotion. a month before, i saw him recovering.. and at that moment, he stayed in my house. for a month, i can hear him jokes around, promising this and that if he ever gets better, i still can see his smiles and hear his giggles and guffaws.

we really had a good time when he was in my house, altho he was on the bed, lying and sometimes sit straight... i love when he sees future better.. back then. i still remember his words of becoming better person if he is cured. you are the best! that's why you cant be better! you are the best!

i love your jokes, you brightened up our day altho u're fighting those cancerious demons!

when we got to the hospital, he was like living in his own world already. he lost lots of his hair. since wednesday [and that's was 4 days before], his drip hasnt been stopped due to dehydration. owh. my beloved ayohngoh.

and yesterday..the sad news reached me. he was at the edge of his life. and later that evening, he passed away. innalillahiwainnaillahiraji'un. alfatihah.

i was shocked cuz the image of a month before keep emerging in my mind. he said with strong will.. that he's going to walk again. he said.. he want to be better. he said... he'll do whatever it takes to get better. but, Allah's calls is greater. at least, he had fight for his life. at least, he had the will to changed for the better.

p/s: i hope everyone around learn from him. no matter how ugly this life for you, remember to strive for the best!

i remembered when he started from scratch of having his own rubber estate. it was when i first entered the matriculation college in Kuala Pilah. he is happy, living in a very neat mediocre life. altho he works as policeman, that doesnt stop him from indulging in his unique hobby, RUBBER TAPPING..

i consider this as a unique one because many did this job out of searching for money, not because they liked it. hurm.. then, after he found the trees near the area of his house in Johol, he tried consulting Chinese guys or any other tokey who do not know how to organised their estates. so, he started to tapped for them. after that, he managed to get to buy [i think] those estates. now, arwah owns his own workers who worked for him... for his hobby .. best kan?

my late uncle also is a very generous person. he doesnt know how to upset people. he was so kind to us and he loves and respects my mom and my dad soooo muchh.. i love him for the love he held to my family. i love you uncle.

i hope u'll be between orang2 yang beriman dan bertaqwa kpd ALLAH. semoga jasadmu di jauhi seksa kubur. sesungguhnya, kehadiran mu sungguh bermakna. semoga berjumpa di syurga nanti. InsyaALLAH.

p/s: smoga keluarganya tabah menghadapi kehilangan mu. dan belajar untuk menginsafi diri. kerana kita bukan hidup untuk selamanya. dan kerana kita hidup untuk Allah S.W.T.

ingatlah, dunia ini adalah tempat menanam dan menuai ibadah.sesungguhnya, hasilnya akan dihitung di akhirat kelak kerana akhiratlah dunia yg sebenar Allah janjikan untuk kita. semoga kita saling ingat mengingati.

"semoga arwah pakcikku dan kita semua tergolong dikalangan ahli syurga-Mu, Ya Allah". Amin.

Wednesday, October 15, 2008

gaya, mutu, keunggulan ...

ini adik aku

aku bukan nak cerita pasal adik aku
tapi tentang gaya nya yang ala-ala mentadak tu..
entah kenapa..
mungkin dia rasa comeyy
amad ni selalu post camtuh
katanya
bukan mentadak
tapi TURTLE

manyak la turtle cenggitu

ade lagi satu gaya
yang aku dapati agak interesting

iaitu gaya melompat..
melompat ini memerlukan daya tujahan yang hebat
di samping kebolehan mem-posing-kan diri
dengan sopan tanpa memunculkan bahagian2 yang mengaibkan
ketika aktiviti sedang dijalankan.


ini kawan aku
dia baru je grad..dan itu cerita lain..

cuba tengok gaya lompatan aladdin berserta pose senyuman yakin
tidak ada mana2 model pun mampu melakukannya
dah la ini menjadi aktiviti mengisi masa
sementara membaiki kereta yang sedang rosak
di tengah2 lebuh raya..

ape daa...

dan satu lagi pose yang aku paling kagum...
ini pose outdoor pengantin selepas selesai kedua-dua mempelai
di-ijabkabul-kan.. alhamdulillah
aku sangatlah kagum..
dan ini pun kawan aku
dan itu pun cerita laen..


aku sangat kagum sampai..
aku pun harap dpt buat pose seperti ini
untuk outdoor session akoo kelak..
^-^

Sunday, October 12, 2008

keb@b!an Melanda !!!

chantek tak?
aku baru beli kasut ni smlm...

aku try mase kat kedai..
dan mase da blk umah
nk tunjuk kat housemate
akan kecantikan nye

aku pun pegang
pada paras mata
seakan mahu baca suhu di termometer

dan aku nampak
3 dots ala mickey mouse
3 dots yg membentuk 3 segi..

arghh... kulit ape nih??
B@B! ???

aku terus search tenet..
tanye situ sini
kawan2 YM mostly
mR.Em terus kasik link2

yang related to pigskin
then
dia suruh wat report
aku mase tu masih sedih..
jadi malas..

diepun terus mintak gambar2 yg berkaitan
utk di report di Halal Malaysia
dan Jabatan Agama Melaka
entahlahh..

kalo korang tak caya..
rujuk site ni
then tgk gambar ni
ade btol ke tak..



kalo tak nampak
zOoM .. kasik nampak

kasut2 gni berlambak di jual
kat kedai2 kasut
tanpa label
korang kene pandai belek dan tgk
jgn maen try je

p/s: jgn try ngn kaki basah sudahh..
jenuh la samakk
hoho

" i've learnt my lesson, the hard way "

p/s: mmg tanggungjawab kte sume report bende2 nih..
terang2 bende ni HARAM!

Wednesday, October 8, 2008

Kosong dan Wenk~

Pernah tak kau rasa…

Yang kau tidak rasa apa apa?

Yang kau hilang arah dan tujuan hidup?

Tiba tiba, kau tidak fahami apa yang berlaku kepada diri kau?

Berkali kali meminta pedoman dan cinta dari yang Agung

Kerana engkau hilang nikmat kehidupan?

Yang engkau tidak tahu apa yang hendak dirasai

Engkau tidak rasa gembira..

Tidak rasa sedih

Tidak rasa resah mahu pun sakit

Hidup kau jadi seperti kayu

Begitu monotonous… begitu lurus di mana

Tiada apa yang hadir

Yang boleh mencabar diri

Kau seolah olah di awangan

Seorang diri.. . tergapai gapai

Mencari maksud and tujuan hidup

Kau sedar kau ada keluarga, kawan kawan, handphone, computer dan binatang peliharaan..

Tapi

Kau masih mencari.. dan belum mendapat kepastian

Adakah engkau penting dalam hidup mereka…

Engkau penat memikirkan..

Apa yang bakal terjadi sekiranya kau tiada lagi di bumi ini.

Tidaakkk

Engkau tidak mampu untuk mati

Bukan tak bersedia.. tapi takut amal tak cukup

Ya lah. Dosa sentiasa melebihi pahala.

Begitu kerdil insan ini yang bernama engkau

Engkau juga tidak mampu untuk mati…

Kerana engkau mahu membalas jasa kedua ibu bapa kau

Bukannya dapat betul betul balas

Tapi sekurang-kurangnya,

Dapat rasa hasil titik peluh sendiri memerah keringat di pagi hari mencari secebis rezeki yang halal

Adakah aku terlalu matre? Terlalu materialistic yang suka akan nikmat dunia berbanding akhirat?

yang sudah tentu lebih kekal daripada dunia yang sekejap saja?

Adakah ini yang menyebabkan aku hilang nikmat hidup?

Kerana menjadikan duit sebagai tujuan hidup?

Jikalau begitu Ya ALLAH..

Bawalah aku ke jalan yang benar

Izinkanlah memohon taubat.. terimalah taubat aku

Kembalikan nikmat hidup aku…

Dan wujudkanlah cinta abadi dalam hati ini

Cinta kepad Mu Ya ALLAH

Kerana seolah olah.. hati ini amatlah tawar

Dengan kemanisan dan kepahitan Cinta

Bukan ku doa untuk kemudaratan, tapi Cinta Mu sungguh Indah khabarnya

Berilah aku peluang merasainya

Ya ALLAH

Tolong lah.

Bantulah hamba Mu ini.

Jauhi aku, keluargaku, guru guru dan sahabat2 aku dari kekufuran dan kefasikan.

20 jam jem dr KB ke MLK!


jem di tengah2 hutan!


jem.. menciii

aku tak mo cakap banyak
sebab sume org da sedia maklum
yang kat kelantan jem gle2
macam ade wat megasale
mase cuti raya hari tu

oleh kerana kitorg ni org baik2,
maka kitorg tidak mengamalkan
potong2 line..

oleh itu, kitorg semestinya
tidak dikutuk dan disumpah seranah
oleh pengguna jalan raya yang laen
walaupun penat
kerana perjalanan KB - MLK
mengambil masa 20jam
bertolak dalam pukul 8pagi
sampai melaka kul 4pagi

ini sebab jem bermula dari
Machang ke Gombak
Machang> Kuala Krai> Gua Musang> Merapoh>
Raub> Bentong dan seterusnya Karak pun Jem!
arghh

kat gua musang.. aish..

bayangkan masa duk kat machang
7 Km mengambil masa 50 minit
bayangkan
ke-krem-an kaki mR.Em menekan clutch
haha
katanya kaki krem sket je
tapi
kapla krem byk

mau tak nye
masa duk kat tol Bentong
da lps solat jama' taakhir maghrib isya
so da malam

lampu2 brek yang merah menyala
menyilau2 kat mata kami
Jo memang xblh thn
terus krohh krohh

aku masih bertahan memberi komen
menyedapkan hati mR.Em
memberi semangat
sambil mengutuk2 kete yang ade sampai 7 lampu merah kat blkg
kete ke lori??
xigt kete ape, tapi adik bradik CAMRY

mencii
sampai encik eM terpaksa menyelinap ke lane sebelah
demi mengelak mata di makan lampu merah
yang memeningkan


tapi kami syukur kami selamat
dari nahas jalanraya
dan dari jampi serapah orang laen
semoga kita semua byk2 bersabar
kerana akan ada hikmah disebalik apa yang berlaku

dan
kepada pesalah2 jalanraya
ingatan ye
bukan semua hari indah
ingat jugak
orang laen pun nak cepat
orang laen pun kena ligat
orang laen pun nak buang hajat
hahaha


ape ni double line niii... isk! @%^$^*&)*#


arghhh @@%$657*1@%^6

hoho..
geram jugak la

dah la jem sepanjang jalan
setiap pit stops tu..
toilet da jadi makin teruk
sebab sume org guna
rank toilet aku dan Jo buleh kasi
for this time around
is
1/10

terukkan
euwww
kotor sgt
tolonglah..
jangan la salah guna
pikir orang laen jugak

yang paling tak tahan
ade kesan saki baki muntah dan tuala wanita yang menjijikkan
yuckkk!!

ape pun
best la trip kali ni..
dapat dengar mr.Em buat gelak jahat ala2 emoticon dalam YM tu
hebakk la
sejibik! hahahaha

best sangat jugak
sebab Jo da bawak bekal roti butter home-made
panas dan segar dari oven
wah wah
feveret mR.Em ek eh?
hoho :D

ape pun
alhamdulillah
sampai jugak ke Melaka

sampai kul 4 pagi tu.. terus terbongkang..
hahaha
sempat jugak g kelas kul 730 pagi tu

hoho~

aku masih ber-mood raya!


Black Bottom Cupcakes


Bahan A

1 paket cream cheese, softened

Sebiji telur

1/3 cawan gula

1/8 sudu kecil garam

1 cawan coklat chips kurang manis

Bahan B

1 ½ cawan tepung serbaguna

¼ cawan serbuk koko

1 sudu kecil baking soda

½ sudu kecil garam

1/3 cawan minyak sayur

1 sudu kecil cider vinegar

1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara

  1. Panaskan oven kepada 175 Celcius. Susunkan mangkuk/cawan muffin.
  2. Pukul cream cheese, telur, gula dan garam (dalam bahan A) sehingga ringan dan kembang. Kacaukan bersama coklat cip . simpankan.
  3. Kemudian, sebatikan tepung, gula, serbuk koko, baking soda and garam (dalam bahan B). buatkan bulatan di tengah, kemudian masukkan air, minyak sayur, vinegar and esen vanilla. Kacau sehingga betul-betul sebati.
  4. Masukkan Bahan B ke dalam cawan besi muffin yang dilapik kertas itu sehinggga 1/3 penuh, kemudian diletakkan campuran cream cheese( bahan A) disebelah atas muffin.
  5. Bakar selama 25 hingga 30 minit.

Jumlah untuk 24 biji muffin.

Selamat mencuba! ^-^

p/s: kalo xpaham, sila rujuk di sini.

Tuesday, September 23, 2008

bodoh ke?!

ni sbb aku buat prangai sekali lagi..
di mana aku malas nak pikir idea baru utk diketengahkan,
aku kopi + pes ape yg aku tulis in response kat blog Jawapan Cinta
dlm entrinya yang membincangkan perihal...

"mengenengahkan hujah kpd org bodoh itu mudah,
namun sukar untuk membuat dirinya mengakui akan kebenarannya"

dan dlm bahasa arab, perkataan 'jahil' itu membawa maksud 'bodoh'
dalam bahasa melayu.
dan begitulah lebih kurang...

hurm..
sesungguhnya nk cr org bodoh itu adalah sukar..

sbb manusia ade akal. cuma tak mahu guna. bodoh itu terlalu subjective.

org tak mahu trima sbb mrk tak mahu pikir ataupun mrk dlm kejahilan di mana mereka memilih utk tidak terlibat dlm melakukan sebarang benda2 yg poyo (kebaikan)

sampai ada yg takut nk buat yg benar, sampai ada yang takut nk even menderma.. hahah. manusia

mengikut kajian kes, cikgu2 tak boleh / dilarang sama skali utk cakap murid2 seorang yang bodoh. sbb budak2 tu ada potensi masing2.

sesunggunya bodoh tu tak wujud jika masyarakat blaja untuk berfikir. dan bila berfikir, manusia akan jadi kritikal dan kreatif secara tak langsung.
sy suka kata2 tu, tp jahil adalah tak sama dgn bodoh. huhu. sy rs lah. sbb jahil ni lebih bersifat tidak tahu walhal bodoh lebih bersifat tidak tahu nak fikir macamana (more prone to dungu) huhu

jadi, cane nk buat org jahil mengakui kebenaran, ialah dgn membuatnya berfikir. salah satu cara ialah dengan mengenengahkan hujah terbabit secara istiqamah (berterusan) dan yang paling penting, dgn cara berhikmah... serta penampilan dan pembawakan org yg mengenengahkan hujah itu juga haruslah dijaga [role model].. barulah dia MAHU berfikir.

dan yang paling tak suka bila diorg ckp, "tak dapat hidayah lagi" .. ini adalah jawapan sangat TAK BETUL dan ini cerita lain..
dan yang paling penting, cikgu2 tak boleh anggap murid2/pelajar2 nya bodoh sbb setiap manusia ni unik. ada potensi tersendiri. tugas cikgu ialah meng'arah'kan (directing) potensi terbabit kepada kebenaran smoga tidak disalahguna di samping mengasah bakat2 mereka kerana mereka bukan bodoh tapi mereka

"tak tahu yang mereka tak tahu"

dan di sini, sy ingin berterima kasih kepada sofwah
kerana menyedarkan sy bahawa perkataan 'murid'
dalam bahasa melayu adalah adaptasi perkataan 'mureed' [rootword: uridu]
dalam bhs arab yg membawa maksud 'yang berkehendak'...

wahh.. rase enlightened!

Okeh. maaf kalau lari context.
salam. Ramadhan Kareem. \(^v^)/

p/s: bodoh sombong=tak mahu tahu yang mereka tak tahu sebab mereka buat-buat tahu dan prasan tahu. hoho :D

Monday, September 22, 2008

get married? seriusly?

last night, i chatted with my e-friend through YM.

this friend is a he.
He said that it's good for me to become a teacher.
i agreed but changed the statement to :

it's good for me to get married! :D

haha. he said "aihh.. gatal nk kawen, da ade calon ke??"

well, confidently I said, NOPE!
what the..?? how can i get married if no one to get married with? hurm.. this is serius! hahaha

then he said, "better asks your mom to find one for you"
then i replied, " i already asked, but she said...aihh, sape nk kawen ni?? awk ke sy?"
haha

i added that my mom was the one who keep asking me whether i already have the partner-in-my-life-to-be or not. well, sarcastically i replied "aihh.. sape nk kawen ni?? mak ke sy?! hahaha

LOL. :D

he said my mom is "sempoi".. haha..
like daughter like mother..erk!
huhu ^-^

there will be times; things happened when we least expect it. so, always be ready!
u'll never know u'll receive an invitation to my wedding! sooner or later, i leave it to Allah.
Yaqin with His mercy, Ukhuwah Fillah!

\(^-^)/

penangan tak sahur!

treet. treet.

"Tolong kejutkan beta sahur ye.. tq.. hikhik hik" 2.38 pg 22ramadan. ni msg dr adik aku yg prasan nak bermanja2 dgn aku, si kakak yang chantek manis. hehe [prashan!!]

henset ku yg paling klasik iaitu 3310i ku setkan alarm 430pg, confident blh bangun
sebab bunyinye amatlah kuat, dan ku lelapkan mata pukul 3.04pg slps memakai stokin
akibat trauma kesejukan melampau mengelak semput dan selsema.

aku xlena sgt tdo sbb asyik duk mimpi pasal esemen 'lesson plan' yg mana antara penyebab aku tdo lewat, di samping aktiviti bermain cakap2 ayam berak kapur dengan rakan2 seluruh alam.


tiba taba aku sedar, bunyi bising anak2 rumah sebelah duk main ngn kucing, aku bingkas dari tempat tidurku. aku tengok jam pc aku yg masih menyala, 5.45pg. wah! menarik gle sbb aku tak sahur!! menarik ke hape?!!

pelik.. nape jam henfon aku yg canggih tu xbunyi?? aku check.. dan check.. mata terkebil2 cuba digest kul bpe mse tu. huh??! kul 1750? ape kes?? sape yg set jam aku nihh... aduhh [cuba salahkan org laen la pulak!] hahaha

perkara pertama aku terpikir, isk, taknak jadik macam Yahudi. amalan pose diorg ialah tak sahur dan berbuka di lewat2kan. isk. taknakkk [aksi mcm iklan taknak isap rokok yg patah tu]

longlai seharian kalo xmandi nih. trus aku g mandi dan sempat meminta doa diberikan kekuatan.. hurm. okla kot puasa hari ni. xde la LARA sgt sbb ..penat, longlai. hihi

hehe.. sempat je aku g jalan2 kat kedai buku Dewan Bahasa dan Pustaka kat Taman Chempaka dekat ngn Tesco Melaka.. beli buku "Di Atas Sajadah Cinta" hasil karya Habiburrahman El Shirazy, novelist yg tulis cte "Ayat-ayat Cinta".. hehe

isk. ble pulak aku nk baca buku ni?
Cte "Sabriel" karya Garth Nix pun tak abes2 lagikk.. aduhh

huhu slmt buka! [entry santai utk tubuh yg longlai]... ^-^

p/s: tenkiu encik Wiki sbb bagi sy hyperlink-kan. hehe

Saturday, September 20, 2008

Masalah So Sial Negara, Masalah kita..


jangan biar anak bangsa dijamah setan.. dijamu lelaki durjana dan wanita penggoda..
itu hanya UMPAN dunia utk ke tempat yg lebih AZAB..

Sebab aku takde modal dan malas nk tulis idea baru utk post baru aku, aku ingat aku nk sebarkn dunia my response to Hamka's blog kat cni. sbb aku rs cam penting dan baik utk kesihatan sahsiah anak bangsa dr segi ke-So-Sial-annya.

this is what i see, i think shud be..

aku percayakan asas yg kuat tentang islam dr kecik, dr family yg dpt tolong bakal2 penzina utk xbuat zina.

sbb da ade strong foundation tentang value seorg insan yg juga khalifah. jarang yg berfoundation kukuh jatuh ke lembah maksiat bersama lelaki durjana kerana nafsu serapah semata..

kerana mereka tahu, Allah ade.. keluarga mereka ade utk mereka. mereka sedar mereka hidup utk ape, dan lelaki durjana/ wanita penggoda hanyalah UMPAN dunia.

yang penting, BASIC FOUNDATION dlm memahami konsep ISLAM yg amatlah melindungi muslimin dan muslimat.

bukan shj konsep, malah cara solat, minat terhadap agama, bacaan quran dan peraturan2 yg basic perlu diterapkan kpd anak2 sejak skola rendah.

pemakaian menutup aurat adalah basic kpd perasaan MALU anak2 nnt besar kelak. bukan stakat prasaan malu, prasaan bhw lelaki bukan muhrim TAK BERHAK mengamati auratnya yg begitu BERHARGA dan sbg PERHIASAN utk suami kelak dpt juga diterapkan. yg penting, mesti pandai menjaga AIB dan HAK.

dan aku sedey, tgk mak2,ayah2 yg ske tgk anak2 diorg wears in style/berfashinista yg menCOLOK mata.. hish..

pegi jalan2, mak ayah bertudung litup,berkopiah putih, tapi anak.. hmm.. ibubapa yg mencorak anak, jgn duk ikut saje anak tu, sbb bukan anak yg lebeh tahu tentang idup ni.. mereka perlukan GUIDE dr ibubapa.

ibubapa skrg prasan moden, open-minded.. open la sgt spi baju anak koyak rabak, tunjuk sane2.. takpe.. Takpe la sgt, takpe sbb mak ayah nk masuk syurga.. anak.. lantak lah? gtu? sayang lah anak.. bukan dunia je yg kte kejar.. ajaklah anak same2 join mak ayah yg nk masuk syurga, masuk syurga sama.

satu lagi bab solat. hurm.. skrg ade trend, bukan stakat xjemaah n solat akhir waktu je skrg ni.. tp yg jenis ske/senang gle qada' solat. susah sket atau TERRRlewat krn masalah2 teknikal, Qada' je la. xusaha dulu pegi solat/cari surau yang terdekat. setahu aku. Qada solat xde dlm ISLAM, tu hanye utk sedapkan hati sbb da xblh sgt nk solat pd mase tu [tlg btolkan kalo aku salah, ni teguran ustaz aku mase sekola dulu]..

yg penting .. qada solat sbb malas /susah sket nk solat mse tu adalah salah mse tu. yg kes aku plg benci.. ialah bilamana budak2 wataniah/askar2 pegi masuk hutan. most TAK solat.. sbb susah. aiyo.. cane nk pertahankan negara kalo pertahanan KURANG dlm BASIC SOLAT?? xde keberkatan org kate. same la PLKN dulu time bwh naugan 100% askar, sbb budak2 lpsan SPM tu x d paksa solat tp kne cr ruang sdiri kalo nk solat. ape kes?? nk bina anak bangsa, tp solat cr sdiri? ape.. solat tak wajib tapi men2 tu wajib? boleh bina negara/maximise human capital ke gtu? seb baek skrg da OK sket.. kot!

biase la. kalo kte nk berdakwah atau nmpk lebeh islamic sket, da d cop extremist.. tapi kalo yg huha huha kat kelab malam, tonggang arak, berzina dsb, takpe. haiii pemimpin, berat tanggungjwab anda nk pikul dosa2 ni. xpadan kot ngn income berjuta2, mati jugak akhirnye dan bakal disoal:

ape yg kamu da buat utk negara kamu bilamana Kami da bagi peluang utk kamu make a difference to uphold ISLAM?

kalo licik sgt, maka beranilah..utk membenarkan mungkar, menentang kebenaran.

sesungguhnya amar makruf senang, nahi mungkar tu yg selalu NEHI HE..xmo buat, berat sgt, biar rakyat pk sendiri bla bla bla..

tahu tak extreme tu ade 2 hujung? satu yang ter-over2 spi gusar diri blh bawak tak hingga blh membawa kpd sesat dsb dan satu lagi extreme yang tidak buat langsung?

so, jgn salah anggap tgk orang berturban, celak dan wanita berpurdah tu dikatakan extreme walhal yg pakai baju koyak rabak, ibadah langsung tinggal.. tu lagi la extreme!

hehe.. emo pulak.

sy pernah baca yg islam xske extreme. segala changes yg nk dibuat mestilah wasatiah (kesederhaan) dan istiqamah (gradually), even cara hidup..

permisi. salah pe pe tegur ye.
salam ramadhan. -salam-

p/s: dan aku harap aku mampu didik anak bangsa to sama2 make THE changes dgn aku jd CIKGU kelak. insyaALLAH

Tuesday, September 16, 2008

Teach My Grandson

Teach My Grandson Teacher - Gently, If You Can

My grandson starts school today. It's going to be strange and new to him for a while, and I wish you would sort of treat him gently.

You see, up to now, he's been king of the roost -- he's been boss of the backyard. His mom, dad, and Grandma have always been around to repair his wounds, and soothe his feelings.

But now things are going to be different! This morning he's going to walk down the front steps, wave his hand, and start out on a great adventure... it's an adventure that might take him across the continent... it's an adventure that might include wars and strategy and sorrow.

To live his live in this world, will require faith and love and courage. So teacher, I pray you will take him by his young hand and teach him the things he will have to know.

Teach my grandson teacher -- but gently, if you can. He will have to learn, I know, that not all men are just, that not all men are true.

But teach him also, that for every scounderel, there is a hero.. that for every crooked politician, there is a dedicated leader. Teach him that for every enemy, there is a friend.

It will take time teacher, I know, but teach my grandson, if you can, that a nickel earned is far more value than a dollar found... teach him to learn to lose... and to enjoy winning.

Steer him away from envy, if you can, and teach him the secret of quiet laughter.

Let my grandson learn early that the bullies are the easiest people to lick.. teach him, if you can, the wonder of books... but also give him quiet time to ponder the eternal mystery of birds in the sky, bees in the sun, and flowers on a green hill.

In school, teacher, teach him it is far more honorable to fail than to cheat... teach him to have faith in his own ideas, even if everyone tells him that he is wrong... teach him to be gentle with gentle people and tough with tough people.

Try to give my grandson strength not to follow the crowd when everyone else is getting on the bandwagon... teach him to listen to all men... but, teach him also to filter all he hears on a screen of truth and take only the good that comes through.

Teach my grandson teacher.. but gently if you can, how to laugh when he is sad... teach him there is no shame in tears... teach him there can be glory in failure and despair in success.

Teach him to close his ears to a howling mob... and to stand and fight if he thinks he is right.

Teach him to scoff at cynics and to beware of too much sweetness.. teach him to sell his brawn and brains to the highest bidders but, never, never, put a price tag on his heart and soul.

Treat my grandson gently, teacher, but don't coddle him, because only the test of fire makes fine steel.. let him have the courage to be impatient... let him have the patience to be brave.

Teach him always to have sublime faith in himself. Because then he will have sublime faith in God and Mankind.

This is a tall order, teacher, but please help him if you can do. You see, he's such a nice little fellow... my grandson.

Teach my grandson, teacher.. but gently if you can.

Adapted from Thomas Halbert

Friday, September 12, 2008

rasuah di jalanan


We’re waiting at the traffic light when 3 flashes smeared the atmosphere. There were three cars chase over the other and I personally think; those cars chase over the red light. Haha… it absolutely pay off when they have to pay about RM300 for the fine. They’ve been flashed and snapped for that.

Me and Jo just watched it happened and …

Me: owh. They just simply flashed and snapped the picture of the car and claimed for fine later on. Very simple. Hurm.. my brother had once experience this kinda of, but he was chased by the policeman who already awaiting for the misbehavior-ed cars. Huhu

Jo: owh.. my father had also been stopped by policeman when he overtook on double-lane road. But, he managed to escape by saying sorry, and reasoned it out. Thank God, he was let go by next moment.

Me: just imagine, if the policeman tried to ask for “duit kopi” (promoting bribery)

Jo: well, I personally think that we shouldn’t support..

Me: hurm.. can we say.. “isk.. encik nak ke duit ni? Duit ni haram ni kalo saya bagi”.

Jo: hoho.. pedas jugak tu… And kalo dia terus keluarkan buku saman dia?

Me: saya sanggup je bayar dari subahat/beri rasuah. Kadang orang yang kasi dan orang yang mintak ni tak sedar yang sbenarnya itu adalah RASUAH.

So, janganlah anda support rasuah. Rasuah pembunuhiman terkemuka!

p/s: Dan kami sampai agak lewat untuk bertarawikh.. nasib baik imam buat 20..dan to those cars.. byk2 la cari duit ye.. boleh buat bayar saman.. da kalo langgar lampu isyarat da jadi hobi sangat!

Monday, September 8, 2008

Jojo & Indah.. and the new camera~

yeah.. JoJo and InDAh..

semalam 6hb g pusat sains negara.. 50 TESLians buat field trip ke sana utk lihat ape approach2 yg diorg buat untuk mendekati and educate children and public about science and technology.. generally... disseminating the knowlegde..

best! the trip there is soooo meaningful for me as I nearly lost my new couple of days camera... huk huk.. the entrance of Pusat Sains Negara, Bukit Damansara

the moment i entered the PSN, i felt as a kid again.. the feeling to maen2 and captured beautiful images was set in my mind already.. well, i need to enhance the skill.. hehe

so much of play inside the PSN, as i entered the bus when we are nearly moving out of the PSN, i suddenly feel the urge to check my handbag (actually, i've felt the instinct to check it before, just right after i left my camera on the desk at level 2)... and i abruptly running to my group members, asking if they've mistakenly put my camera inside their handbag.. there's NONE.. nowhere to be found...

so, i decide to search the PSN.. i asked Jo to accompany me and i swiftly running into the building... to surau, to all the level 1 sections, to toilet... there's nowhere to be seen.. and Jo suggested upstairs, level 2 coz i only used her camera after we went down from the Noble Prize section...

half way to level 2, a chinese uncle called us, (he had observed me running here and there), asking what we're searching for... and we say "camera"... he said, "i have one".. he pulled it out from his pocket.. and i saw... IT'S MINE!!.. then he asked, "what brand?" then i said " Olympus" so he ask me to check whether there's my picture in there or not. of course it's in there!.. it's MINE!! :D weeeeeeeeeee

the first thing i think of is.. "alhamdulillah"...thanks ALLAH for listening to my prayer of Doa untuk memudahkan sebarang urusan:

"Allahummala sahla illa ma ja'al tahu sahla(n)wa anta taj'alul hazna iza shi'ta sahla"
"Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki"

dan tidak lupa juga doa kawan2 TESL 50 org yang brsama berusaha memohon keberkatan di bulan ramadhan al-mubarak ini...

we thanked the uncles (the other one came when i already get my camera) who found my camera and me, with hati yang gembira...fly high... ehh.. pacing very fast and when we're out of the 1st section of PSN, the PSN workers asked "where did you find it?".. and we said.. "pakcik.. ade uncle yang jumpa"... then out of blue, one of them said.. "ha.. tu duit halal"... aku dgn hati yg berkata "alhamdulillah", suddenly uttered "insya-Allah".. i meant it both, syukur dpt harta yg halal.. dan dgn izin Allah dpt harta yg halal.. insya-Allah..

thank you ALLAH...

Sunday, September 7, 2008

the journey~

It started when we planned to go back to KB and MLK together.

early morning of 3rd september 2008, right after subuh prayer , mR.Em already waited for me in front of my house. he's very enthusiastic upon this drive to KL! i wonder why.. hahaha
and after that we went to Jo's house to pick her up and zooommm... the car moved towards the sunshine.. hehe.. towards the route to KL.. and remember, we're heading on to MLK.. huhu

we talked and main teka-teki cerdik along the way... as well as listen to nasyid's CD and some English POP songs which rotate for so many times and also ... i tried to use my new 1 day old camera during the journey. snap here and there.. i notice that couldnt captured the best image i used to when using others' camera. when it's mine, i suddenly lose it. huhu.. and of ocurse mR.eM keep nagging me of dunno how to use a camera appropriately.. haha

so much so, when we have a few stops to relax and cool ourselves (as our journey demands no rush), Jo was offered to drive this yellow car. fuhh... she was so thrilled that she could not stop smiling.. hahaha.. she smiles SHININGLY... hehehe :D she drove the car from to Raub smoothly but when the car enters the town, it seemed that she could not control the clucth.. (notice that this car is a racing car and it rather different from normal car)..

so, me, feeling envious of Jo, wanted to try it too and mR.eM gave a green light to me... :D weeeee
well, i only drove from Raub to Bentong/Karak but i'm satisfied..weee... it was so smooth when overtaking other cars.. and also i felt so fresh when i can drive in high speed yet carefully follow the route as mR.eM already doze off (krohhh krohhh) beside me.. aiyoOoo


then mR.eM took over when we reached Karak and we arrived in UIAM at noon. after solat and all, we went to Jusco Wangsa Maju to do a little shopping or retail theraphy to buy some time before break fast in cheras. in Jusco, we all berjaya menangkap hasil tangkapan masing2, Mr.Em dgn sandal, Jo dgn blause (2 pasang) and me dpt tangkap satu trousers...

then, we went to game site at level 2.. and we played GONG.. i mean Chinese Drum tu.. i tatau name pe.. tapi yg penting, aku memang tatau maen.. hahaha.. maen ketuk je.. mR.eM just tgk je gelagat dua bakal cikgu jd budak2 skolahh.. hehe
dan saat yg plg penting is ... the moment when kitorg bertiga maen LINKED BASKETBALL .. ye ye .. best sbb aku menang nombor satuuuuuu.. winnerrr... mR.eM nye basketball rusak, sian.. dan die pegi tolong Jo sumbat bola dalam basket.. aku ni da la pendek, terkontang kanting sorang duk cuba jaya nk sumbat basket tu ... hahaha.. yang penting aku menanggg dgn score 78.. weeeeeeeeeeeee ;D

then, aku and Jo pegi shopping makanan kegemaran ktorg, TAKOYAKI TAO.. best nyerr...slurppp.. dan aku beli extra SUSHI... yum yum!! habes belikan kueh sket utk dibawa ke rumah Mrs.Em, kitorg gerak ke Cheras..

kat sane.. we all buke pose ngan pizza DOMINOS... waahhh.. best nye CLASSIFIED CHICKEN.. cheesyyy.....dah tu, sempat traweh sblm balik ke MLK... aduhh.. penat glerrr... the moment i entered the car, i cannot further speak. Too tired to do anything...i slept all the way to MLK which only took mR.eM about 1hour from KL.. he maneuvered the car so fast because we still have to submit our unfinished assignment tomorrow at noon. Tenkiu tenkiu... hehehe...

the yellow car soon out of my sight at the moment i locked the gate and turned back to get to the house at 11.11pm...

gOOd nyte! wassalam

Selamat berIbadah di bulan Ramadan.. ^-^

Monday, September 1, 2008

ehem..

mak aku kate aku ske bebel... btol ke?
alamak.. cane nih..
xske bebel...
waaaaaa!!!

Saturday, August 30, 2008

say sorry before ramadhan kareem..

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
2. Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
3. Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat. Oleh itu saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja mahupun yang di sengajakan, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.

Wednesday, August 27, 2008

Kung Fu Panda?? Pandai KungFu?


You are TOO concerned with what WAS and what WILL BE

There’s a saying…

Yesterday is history

Tomorrow is a mystery

But today is a gift

That is why it is called … present !

I extracted this quote from Kung Fu Panda, when Grandmaster Oisyi console Panda on not to give up. i love it when Gmaster plays with the word. it makes me ponder upon the fact that TODAY is a GIFT.. we have to be thankful to God because of having this gift.. That is why it is called Present!.. owhhh.. so this present time is a gift. we have to make full use of it...

I found this saying so interesting that I think it can help many people to grip on the belief;

Sometimes, it’s good to change because change brings out the essence to life

As what I quote from Dr.Annisa before;

yang BIASA dibuat itu bukanlah selalunya BETUL
kte knelah BETULkan yang BIASA tu
dan BIASAkanlah yg BETUL tu..

translation:

the things we ALWAYS do are not supposedly RIGHT

so, we must make it RIGHT

so that we can ALWAYS do the RIGHT thing

it’s the same thing with ADAT (Custom)

the society announced it as custom because they’ve experimented it and it turn out OK…

so they are accustomed to the custom which later become culture

the culture isn’t always right

people need to mend it here and there so that it cater our religion

we are the servant of Allah

we have our roles and responsible to ALLAH, ourselves and society

there’s no such thing as an excuse to do mungkar when people said

“diri aku, ikut aku ar!!”

Takde maknanye!

Ko bukan buat diri ko sendiri.. ko tu ade Pencipta

Lagi satu, kalo ko kne seksa dalam kubur, jiran2 sbelah ko yang merana gak..

Merana duk dengar ko nye jeritan, raungan dan macam2 lagi..

Lu Pikir la Sdiri, kate Nabil.

Hehehe.. emo la pulak

Da la..

Penat bebel pagi2 ni

Aduhs.. nk kene translate ke?

Translation:

there’s no such thing as an excuse to do mungkar when people said

“mind youself.. let me mind about my own myself!”

Don’t be a fool… lunatic and so many #$@W%$@$ more..!!

You don’t make yourself! You have a God who made you, with all the nikmat/blessing and care!

You were born by your mother, with such hardships and

Were brought up by your family with so many ups and downs

Your wishes need always be granted and nobody wants to see you sad and sorrow..

And yet, you chose a path which you know is NOT RIGHT..

I know there’s no such thing as being rational on your point of view when you chose it..

I know all you care is your so called DIGNITY to choose.. your PRIDE on your decision.. your VANITY on what people may view on you.. all you care is to hurt others and to prove that you can do the WRONG thing..

Believe me.. I know

You have to remember.. you can taste it in the hereafter later..

This world is the challenge you must face … this world is a test for you

This world provide a lot of risks and obstacles..

You face with you yourself, your family, society, friends, to study, to work, to get married, to live better… there’s so many challenges… fraud, bribe, lie, cheatings, backstabbing… ahh too many to even write..

What to believe is Allah and Islam.. there’s always Hikmat and nikmat/blessings when something occurred..

What Hamka said “Special Request”… a request from Allah to test you.. that shows Allah care for you because you are strong or even weak.. Allah wants to test you.. your choice will determine your view, your love for Islam… to test you whether do you still remember Him, as the Creator an Provider of all the nikmat...

Let me continue with the translation… hehe

…One more thing, remember when you’ll be asked and suffered in the grave, your scream, shriek, yell, screech and cry will bother others… Poor them.. may be they will wish to not to be buried any way nearer to you…

(this is just analogy, illustration as you’ve been tortured so much that it will affect other, actually it couldn’t because you cry for yourself, by yourself.. all alone!)..

As, Nabil , Malaysia’s King of Jokes said “Think the Best for you, yourself!

Ahh… I’m too tired to end with anything Classy…

So.. tata!

Tuesday, August 26, 2008

kalo borink?

kalo borink?

aku tak dapat nk describe
bagaimana perasaan borink

bende ni boleh menular
mungkin borink
jika terlalu byk bende nk buat
seperti terlalu byk events berlaku
dan hendak ditulis dalam blog
tapi xsempat2 sehingga xtertulis satu pun

mungkin juga borink
jika masa tu memanglah bosan yang amat
di mana kte xmampu nk buat ape yang kte rancang

memanglah borink sangat2
jika suasana yg kte hadapi tu
adalah yang kte xsuka
samada org2 di situ
ataupun aktiviti tu sendiri

yang penting
org akan rasa borink
ble die duk dalam suasana
bagaikan penjara
lemas
rimas
dan segala macam mas mas
semuanya bercampur baur
menghasilkan produk yang berbau
BOSAN

dan yang paling penting
org akan rasa borink
kalo xigt Allah

xigt kte diciptakan
bersama tugas2 penting sbg org Islam
kte bukan hidup utk diri sdiri
tp juga utk org laen..
kte hidup bermasyarakat
pandai2lah nak survive

sesungguhnya
yang BIASA dibuat itu bukanlah selalunya BETUL
kte knelah BETULkan yang BIASA tu
dan BIASAkanlah yg BETUL tu..

harap kte sume dpt manfaat lah ye

ni post ketiga aku tulis dalm jam ni
yg xdpt di post on the spot
sbb blogger.com buat hal

so aku da cam putus asa
nak taip elok2
sorry for the bahasa pasar..
lenkali
aku wat bahasa shopping complex pulak

tata