Labels

photo (19) cerita (8) paradigm (7) sekolah (6) birthday (5) dream (5) heart (5) teaching (5) video (5) TESL (4) amad (4) expressing thoughts (4) Trust (3) art (3) family (3) feeling (3) friendship (3) love (3) practicum (3) aku (2) alam ghaib (2) best (2) dugaan (2) friend (2) hantu (2) inggeris (2) islam (2) islamhood (2) knowledge (2) melaka (2) poem (2) Asam pedas (1) Momo (1) assignments (1) bung (1) bus (1) food (1) holiday (1) kan best (1) konvo (1) plan (1) senarai semak (1) serindit (1) spiders (1) terengganu (1)

Tuesday, September 23, 2008

bodoh ke?!

ni sbb aku buat prangai sekali lagi..
di mana aku malas nak pikir idea baru utk diketengahkan,
aku kopi + pes ape yg aku tulis in response kat blog Jawapan Cinta
dlm entrinya yang membincangkan perihal...

"mengenengahkan hujah kpd org bodoh itu mudah,
namun sukar untuk membuat dirinya mengakui akan kebenarannya"

dan dlm bahasa arab, perkataan 'jahil' itu membawa maksud 'bodoh'
dalam bahasa melayu.
dan begitulah lebih kurang...

hurm..
sesungguhnya nk cr org bodoh itu adalah sukar..

sbb manusia ade akal. cuma tak mahu guna. bodoh itu terlalu subjective.

org tak mahu trima sbb mrk tak mahu pikir ataupun mrk dlm kejahilan di mana mereka memilih utk tidak terlibat dlm melakukan sebarang benda2 yg poyo (kebaikan)

sampai ada yg takut nk buat yg benar, sampai ada yang takut nk even menderma.. hahah. manusia

mengikut kajian kes, cikgu2 tak boleh / dilarang sama skali utk cakap murid2 seorang yang bodoh. sbb budak2 tu ada potensi masing2.

sesunggunya bodoh tu tak wujud jika masyarakat blaja untuk berfikir. dan bila berfikir, manusia akan jadi kritikal dan kreatif secara tak langsung.
sy suka kata2 tu, tp jahil adalah tak sama dgn bodoh. huhu. sy rs lah. sbb jahil ni lebih bersifat tidak tahu walhal bodoh lebih bersifat tidak tahu nak fikir macamana (more prone to dungu) huhu

jadi, cane nk buat org jahil mengakui kebenaran, ialah dgn membuatnya berfikir. salah satu cara ialah dengan mengenengahkan hujah terbabit secara istiqamah (berterusan) dan yang paling penting, dgn cara berhikmah... serta penampilan dan pembawakan org yg mengenengahkan hujah itu juga haruslah dijaga [role model].. barulah dia MAHU berfikir.

dan yang paling tak suka bila diorg ckp, "tak dapat hidayah lagi" .. ini adalah jawapan sangat TAK BETUL dan ini cerita lain..
dan yang paling penting, cikgu2 tak boleh anggap murid2/pelajar2 nya bodoh sbb setiap manusia ni unik. ada potensi tersendiri. tugas cikgu ialah meng'arah'kan (directing) potensi terbabit kepada kebenaran smoga tidak disalahguna di samping mengasah bakat2 mereka kerana mereka bukan bodoh tapi mereka

"tak tahu yang mereka tak tahu"

dan di sini, sy ingin berterima kasih kepada sofwah
kerana menyedarkan sy bahawa perkataan 'murid'
dalam bahasa melayu adalah adaptasi perkataan 'mureed' [rootword: uridu]
dalam bhs arab yg membawa maksud 'yang berkehendak'...

wahh.. rase enlightened!

Okeh. maaf kalau lari context.
salam. Ramadhan Kareem. \(^v^)/

p/s: bodoh sombong=tak mahu tahu yang mereka tak tahu sebab mereka buat-buat tahu dan prasan tahu. hoho :D

12 comments:

stu_comot said...

sguh daku juga rase nlightened afta seeing dat definition of mureed..owh3!!daku mahu jadi guru..

valsa nine said...

yerp..!

mureed = yang berkehendakkan [ILMU]..

jom!

kavkiskey said...

bodoh ni seumpama gelap la, kita tak leh nak halau gelap tu dengan marah kepada gelap, pukul gelap, caci maki gelap. tapi kita boleh halau gelap dengan bawa cahaya.. apabila cahaya datang, gelap automatik takde...

oleh itu, bawalah ilmu untuk halau kebodohan tu...

hoho... komen panjang dari budak baru nak belajar, kalau salah, tolong sepakkan.

kiera said...

bagus analogi bodoh dengan gelap..
very interesting and understandable..


p/s: indah, akhirnye u wat link gak eh..hehe..

valsa nine said...

kavkiskey

wahh.. en-LIGHT-ened skali lagik dgn analogy gelap dgn ke-BODOH-an.

sungguh menarik!
tenkiu2.

kiera

sbenarnya sy mmg da nk link, tapi dat blog is claimed to be copyrighted. hoho :D

poyotito's said...

gua sangat setuju pasal "tak tahu yang mereka tak tahu" tu.

valsa nine said...

harap depa sume yg

"tak tahu yang mereka tak tahu" tu

MAHU tahu ape yg mereka tak tahu..

hoho :D

jgn jd bodoh sombong sudaa..
wat malu jerk!

hajime said...

kamu bodoh.
bodoh maksudnya tidak tahu.
bukak kamus!

-chegu yang razali-

valsa nine said...

hajime

cikgu mane cakap gtu? skola mane? nk g wat liputan nehh.

erk! kamus mane tu? kamus tu selalu bagik definition yg literally. kte yg kene pikir secara Kreatif dan Kritis! otak kan ade. pakai laa.. jgn tinggal dlm toilet. hoho :D

kavkiskey said...

takde pun link blog saya kat senarai bloggers awak...

wahhahaa..

valsa nine said...

erk! sat lg sy wat naa.. hoho

hajime said...

eh!
tu chegu skola aku...
tp takpe...
kitorang accept...
pasal serius...
die chegu bm yg superb!
ajar time kitorang nak amik pmr...
tp pasal die le spm bm kitorang power...
mmg dlm kamus dewan maksudnye tak tahu...
kalau nak tau die power...

"kamus salah, saye betul"

mmg kamus salah...
bile kamus dewan kuar yg baru...
die akan semak...
aku mmg respek die...
serius...
layan...