Labels

photo (19) cerita (8) paradigm (7) sekolah (6) birthday (5) dream (5) heart (5) teaching (5) video (5) TESL (4) amad (4) expressing thoughts (4) Trust (3) art (3) family (3) feeling (3) friendship (3) love (3) practicum (3) aku (2) alam ghaib (2) best (2) dugaan (2) friend (2) hantu (2) inggeris (2) islam (2) islamhood (2) knowledge (2) melaka (2) poem (2) Asam pedas (1) Momo (1) assignments (1) bung (1) bus (1) food (1) holiday (1) kan best (1) konvo (1) plan (1) senarai semak (1) serindit (1) spiders (1) terengganu (1)

Saturday, September 20, 2008

Masalah So Sial Negara, Masalah kita..


jangan biar anak bangsa dijamah setan.. dijamu lelaki durjana dan wanita penggoda..
itu hanya UMPAN dunia utk ke tempat yg lebih AZAB..

Sebab aku takde modal dan malas nk tulis idea baru utk post baru aku, aku ingat aku nk sebarkn dunia my response to Hamka's blog kat cni. sbb aku rs cam penting dan baik utk kesihatan sahsiah anak bangsa dr segi ke-So-Sial-annya.

this is what i see, i think shud be..

aku percayakan asas yg kuat tentang islam dr kecik, dr family yg dpt tolong bakal2 penzina utk xbuat zina.

sbb da ade strong foundation tentang value seorg insan yg juga khalifah. jarang yg berfoundation kukuh jatuh ke lembah maksiat bersama lelaki durjana kerana nafsu serapah semata..

kerana mereka tahu, Allah ade.. keluarga mereka ade utk mereka. mereka sedar mereka hidup utk ape, dan lelaki durjana/ wanita penggoda hanyalah UMPAN dunia.

yang penting, BASIC FOUNDATION dlm memahami konsep ISLAM yg amatlah melindungi muslimin dan muslimat.

bukan shj konsep, malah cara solat, minat terhadap agama, bacaan quran dan peraturan2 yg basic perlu diterapkan kpd anak2 sejak skola rendah.

pemakaian menutup aurat adalah basic kpd perasaan MALU anak2 nnt besar kelak. bukan stakat prasaan malu, prasaan bhw lelaki bukan muhrim TAK BERHAK mengamati auratnya yg begitu BERHARGA dan sbg PERHIASAN utk suami kelak dpt juga diterapkan. yg penting, mesti pandai menjaga AIB dan HAK.

dan aku sedey, tgk mak2,ayah2 yg ske tgk anak2 diorg wears in style/berfashinista yg menCOLOK mata.. hish..

pegi jalan2, mak ayah bertudung litup,berkopiah putih, tapi anak.. hmm.. ibubapa yg mencorak anak, jgn duk ikut saje anak tu, sbb bukan anak yg lebeh tahu tentang idup ni.. mereka perlukan GUIDE dr ibubapa.

ibubapa skrg prasan moden, open-minded.. open la sgt spi baju anak koyak rabak, tunjuk sane2.. takpe.. Takpe la sgt, takpe sbb mak ayah nk masuk syurga.. anak.. lantak lah? gtu? sayang lah anak.. bukan dunia je yg kte kejar.. ajaklah anak same2 join mak ayah yg nk masuk syurga, masuk syurga sama.

satu lagi bab solat. hurm.. skrg ade trend, bukan stakat xjemaah n solat akhir waktu je skrg ni.. tp yg jenis ske/senang gle qada' solat. susah sket atau TERRRlewat krn masalah2 teknikal, Qada' je la. xusaha dulu pegi solat/cari surau yang terdekat. setahu aku. Qada solat xde dlm ISLAM, tu hanye utk sedapkan hati sbb da xblh sgt nk solat pd mase tu [tlg btolkan kalo aku salah, ni teguran ustaz aku mase sekola dulu]..

yg penting .. qada solat sbb malas /susah sket nk solat mse tu adalah salah mse tu. yg kes aku plg benci.. ialah bilamana budak2 wataniah/askar2 pegi masuk hutan. most TAK solat.. sbb susah. aiyo.. cane nk pertahankan negara kalo pertahanan KURANG dlm BASIC SOLAT?? xde keberkatan org kate. same la PLKN dulu time bwh naugan 100% askar, sbb budak2 lpsan SPM tu x d paksa solat tp kne cr ruang sdiri kalo nk solat. ape kes?? nk bina anak bangsa, tp solat cr sdiri? ape.. solat tak wajib tapi men2 tu wajib? boleh bina negara/maximise human capital ke gtu? seb baek skrg da OK sket.. kot!

biase la. kalo kte nk berdakwah atau nmpk lebeh islamic sket, da d cop extremist.. tapi kalo yg huha huha kat kelab malam, tonggang arak, berzina dsb, takpe. haiii pemimpin, berat tanggungjwab anda nk pikul dosa2 ni. xpadan kot ngn income berjuta2, mati jugak akhirnye dan bakal disoal:

ape yg kamu da buat utk negara kamu bilamana Kami da bagi peluang utk kamu make a difference to uphold ISLAM?

kalo licik sgt, maka beranilah..utk membenarkan mungkar, menentang kebenaran.

sesungguhnya amar makruf senang, nahi mungkar tu yg selalu NEHI HE..xmo buat, berat sgt, biar rakyat pk sendiri bla bla bla..

tahu tak extreme tu ade 2 hujung? satu yang ter-over2 spi gusar diri blh bawak tak hingga blh membawa kpd sesat dsb dan satu lagi extreme yang tidak buat langsung?

so, jgn salah anggap tgk orang berturban, celak dan wanita berpurdah tu dikatakan extreme walhal yg pakai baju koyak rabak, ibadah langsung tinggal.. tu lagi la extreme!

hehe.. emo pulak.

sy pernah baca yg islam xske extreme. segala changes yg nk dibuat mestilah wasatiah (kesederhaan) dan istiqamah (gradually), even cara hidup..

permisi. salah pe pe tegur ye.
salam ramadhan. -salam-

p/s: dan aku harap aku mampu didik anak bangsa to sama2 make THE changes dgn aku jd CIKGU kelak. insyaALLAH

13 comments:

Tengkorak Hidup said...

Ya..Mari Kita Berusaha Melakukan Perubahan..

valsa nine said...

ye. jangan kte cakap2 aje ^-^

atap_aje said...

tindakan yang patut diambil ialah...

1. sangka baik ngan orang.
2. buat apa yang allah suruh, tinggal apa yang allah larang, tinggalkan buat apa yang allah tak suruh.

4 perkara perlu diperbanyakkan:
1. dakwah
2. belajar dan mengajar
3. ibadat dan zikir
4. berkhidmat

yang lain2 tanya hamka... dia lebih ingat, kawe tak ingat lor.

valsa nine said...

tenkiu2..

stu_comot said...

xbaik ckp s**l...hahaha..hm..btol2!!so nnt bile dh jd teacher, its one uf ur responsibilities to inculcate islamic values demi...

valsa nine said...
This comment has been removed by the author.
valsa nine said...

demi cintaku pada Mu.. Ya Allah .. ^-^

stu_comot said...

alhamdulillah..

l.i.f.e said...

aku akan rasa bahgia dan gembira kalau kamu menjadi guru kepada anak2 ku.

valsa nine said...

insyaAllah. akan ku cuba. tapi aku xstuju dgn parents yg serah bulat2 tanggungjawab mengajar kat cikgu skolah.

dr cerita2 cikgu2 kat skolah, diorg kesian tgk budak yg xber-organise sgt dlm menyiapkan kerja2 skola dan hilang minat utk blaja sbb parents serah bulat2 kat cikgu tugas mengajar, spi xtgk/xobserv langsung perkembangan pelajaran anak.

aku sedih tgk ade lagi parents cenggitu. kalo parents takde kesedaran ttg pentingnya ilmu, cane anak nk jd org?

aku btol2 xsangka. terlopong aku dengar cite tu.

aish.. buat anak boleh.. aduhh.. parah2.

Si Kachak Suparjo said...

Demi kebaikan budak2 yg x reti berfikir lagi ni,

kadang-kadang,

makbapak+orang sekeliling+pemimpin kene main "kasar" skit.


Tapi klu yg tua2 pon dah x btol, ape cer?

Rajuna said...

bagaimana pulak kalau 'mat-mat yang selalu pakai baju hantu' masuk surau/masjid?

ekstrim kah?

valsa nine said...

si kachak

owh.. kalo yg tua da xbtol, ank muda kne men perananla. kene gulingkan ketidakbetuln generasi tua dgn.. reformasi?? erk! maksudnye re-form balik fahaman org2 tua yg x brape nk btol tu.. supaya ank kpd ank muda kelak jd ORANG. bukan setan. hoho..

men 'kasar' nampak!

rajuna

tengok elok2 tu btol ke ORANG, ntah2 HANTU. haha
takpe pakai baju ape2 pun, asal xde unsur lucah dan tutup urat. bagus la tu. at least si mamat2 tu ade kesedaran, cume mau berlagak GANAS. hahah tu bukan extreme tapi kurang krim. hmm.. mse kecik kurang kasih sayang dan SUSU ibu kot! sbb ibu2 yang prasan MODEN.

maaf ye ibu-ibu. harap mat2 tu hidup bukan salah ibu mengandung.. hoho