Labels

photo (19) cerita (8) paradigm (7) sekolah (6) birthday (5) dream (5) heart (5) teaching (5) video (5) TESL (4) amad (4) expressing thoughts (4) Trust (3) art (3) family (3) feeling (3) friendship (3) love (3) practicum (3) aku (2) alam ghaib (2) best (2) dugaan (2) friend (2) hantu (2) inggeris (2) islam (2) islamhood (2) knowledge (2) melaka (2) poem (2) Asam pedas (1) Momo (1) assignments (1) bung (1) bus (1) food (1) holiday (1) kan best (1) konvo (1) plan (1) senarai semak (1) serindit (1) spiders (1) terengganu (1)

Monday, May 10, 2010

wow! 101 already?

it has been months since i last updated my blog. and i just realised that i've reached 100 posts the previous one. and as for the 101, i want to share some stories of Ahmad and some snippets.

Ahmad


my youngest brother

his story should be written in Malay, so allow me.

"Akak, cuba teka, apakah contoh haiwan nocturnal?"..

" wor, advanced budak-budak sekarang punya vocabulary. aku tahu perkataan tu pun dalam 4 tahun lepas".. kata aku dalam hati.

"hurm, apa ek? Ahmad tahu?" ujar aku.

" kelawar"

"in english we called...bat. B.A.T, bat!." sambung aku

"oowhh.."

"amad, nocturnal tu gapo?" tanya ili (kakak ahmad darjah 5)

"nocturnal ni haiwan yang hidup pada malam hari dan tidur pada siang hari"..jawab ahmad dengan naive-nya

"haaa.. sama la ngan ramai budak-budak muda sekarang, nocturnal. hidup malam, tidur siang" tambah aku. "mu'allimah ajar ke ahmad? (Ahmad bersekolah SRI - SEK.REN.ISLAM)

"tak lah. amad tengok dalam 'My Friends, Tigger and Pooh'."

terkejut aku yang tengah drive tu. adoyaii.. tengok tv daaa..
haa, tengok, tv pun bagus sbenarnya, bukan saja improve children ability to use language properly, but also gain some input. and this is awesome!
memang la Amad jarang sangat tengok in English, but the Bahasa Melayu is okay too. somehow, it gives Ahmad the desire to write, and he has his own book of simple essay in Malay language.

owh. it's time now for my class. i'll update later.

4 comments:

classywardrobe said...

Amad = Brilliant :)

~ indah ~ said...

couldn't agree more! ehehe

merahjamboo said...

heheheh..pandai pandai.belajar sambil berhibur;p

~ indah ~ said...

hehe, amad tu da terlebih rasanya berhibur, cte katun mesti nak tgk berpuluh2 kali.. ehehe